Metode de curățare

Cum dispare eflorescența, cât timp va dura, când se va termina eflorescența, metode de curățare

După cum s-a menționat în lecția de chimie de mai sus, petele albe se transforma treptat într- un compus solubil care este pur și simplu spălat de vreme și / sau de un furtun cu apă. Cu toate acestea, există și alți factori care acționează pentru a reduce sau elimina impactul vizual al eflorescenței. 

Blocarea capilară: 

Porii mici și golurile din beton prin care este transportat hidroxidul de calciu solubil devin în cele din urmă conectate cu depozitele carbonatului de calciu insolubil. Acest lucru blochează în mod eficient calea de evacuare pentru hidroxidul de calciu și „blochează” orice alte reacții, forțându- le să aibă loc sub stratul de uzura ( de fața ) al pavelei. 

Intemperii: 

Deși știm că ploaia poate dizolva și spăla produsele solubile de eflorescență,aceasta poate spăla și o parte din materialul insolubil, în același mod în care nisipul poate fi spălat de pe o suprafață. Alte fenomene meteorologice cum ar fi vântul, zăpada, grindina etc. pot accelera, de asemenea, îndepărtarea atât a materiei solubile, cât și a celor insolubile. Ploaia ușor acidă este mai capabilă să dizolve sărurile depuse și astfel problema poate dispărea mai devreme în zonele urbane decât ar fi cazul în zonele rurale. 

Cât timp va dura? 

Aceasta este o întrebarea complicată. Nimeni nu poate spune cât timp va dura orice incidență a eflorescenței. Ar putea fi câteva săptămâni; ar putea fi câteva luni; ar putea fi un an sau doi. Există atât de mulți factori care afectează aspectul eflorescentei precum și dispariția sa încât o presupunere educată este cea mai bună pe care o putem gestiona. 

Știm că anumite condiții au un efect: siturile umede, umbrite pot fi mai afectate negativ decât site-urile deschise, însorite. Cu toate acestea, un astfel de răspuns nu poate risipi preocupările legitime ale proprietarului. Ei au plătit o sumă mare de bani pentru o terasă  sau alee și se pare, pentru a fi brutal sincer, că rezultatul obținut este departe de așteptările lor. În cele mai multe cazuri de eflorescență acestea devin vizibile la 3-6 săptămâni de la montarea pavelelor și apoi durează 3-6 luni înainte de a dispărea treptat. 

Poate fi schimbat aspectul pavajului mai repede? 

Evident, producătorii și furnizorii diferitelor tratamente au un interes legitim în a-și declara produsul ca fiind cel mai bun, cel mai rapid, cel mai eficient, dar cum se poate dovedi acest lucru cu ceva atât de aparent aleatoriu? Nu există nici o îndoială că unele dintre produsele de curățenie elimină sărurile vizibile de pe suprafața de pavaj, dar este o remediere temporară- problema este foarte, foarte probabil să se întoarcă. 

Orice tratament „chimic” trebuie să fie luate în considerare foarte atent și testat pe o zonă discretă  înainte de a-l aplica pe tot pavajul. Multe dintre aceste produse se bazează pe un amestec de detergenți și acizi care „dizolvă” carbonatul insolubil și permite să fie spălate. Cu toate acestea, detergenții acizi pot, de asemenea, să reacționeze negativ cu pasta de ciment și cu pigmenții utilizați pentru a colora betoanele și pot duce la modificări vizibile ale culorii in zona tratată.

Mai mult, ele pot amplifica de fapt, problema prin deconectarea capilarelor blocate și micro- porilor, care apoi permite hidroxidului de calciu sa găsească drumul său spre suprafață, din nou. Deși produsele din piatră naturală tind să nu fie afectate de eflorescență, ele pot fi utilizate împreună cu sau adiacent zonelor de pavaj din beton sau argilă iar produsele pe bază de acid pot provoca decolorări dramatice sau deteriorarea acestor pietre. 

O strategie non-chimică implică periaj regulat și clătire cu apă curată. Acest lucru ajută la îndepărtarea atât a produselor solubile, cât și a celor insolubile de eflorescență și poate accelera de fapt eventuala dispariție permanentă a depozitelor. 

Nu există nici o îndoială că acestea pot elimina unele dintre depozite, dar ele pot deteriora, de asemenea, suprafața de pavaj, mai ales atunci când sunt utilizate în mod regulat și există o suspiciune că jetul puternic de apă poate debloca porii din pavaj. Utilizarea lor este, probabil, eficienta o dată sau de două ori pe sezon în cazul în care depozitele sunt mari, deoarece acestea pot face o îmbunătățire vizibilă, deși utilizarea regulată este, probabil, în detrimentul pavajului. 

Metodele mecanice includ nisip sau pietriș pentru a elimina depozitele de eflorescență, împreună cu un strat subțire de pe suprafața de pavaj. Această strategie este, în general, nepotrivită pentru pavajul rezidențial, deoarece degradează suprafața, care este, din punct de vedere al proprietarului, cea mai importantă parte, dar această metodă este utilizată și în unele proiecte comerciale, pe zonele cu probleme. 

Dacă aveți în vedere un tratament chimic pentru înlaturarea rapidă a eflorescenței de pe suprafața pavajului puteți consulta recomandările de la categoria “Curățare pavaj

Tot la aceste echipe de curățenie puteți cere detalii despre o metodă de curățare a eflorescenței utilizată în  ultima perioada ce folosește o  procedura nouă sau combinații de tehnici ce pot reduce semnificativ în anumite situații (eflorescență relativ recentă și uniformă ) impactul vizual al acestui fenomen. 

Ce se poate spune de produsele de sigilare sau impregnare ? 

Există o gamă întreagă de materiale de sigilare  diferite, dar în scopul acestei discuții, ele pot fi împărțite în două categorii: cele care formează un „film” pe suprafața pavajului și cele care penetrează stratul de fata al pavajului și formează o barieră mai considerabilă care se extinde la câțiva milimetri în pavaj. Aceste materiale de sigilare din categoria „filmului” sunt, în general, ineficiente împotriva eflorescenței pe măsură ce procesul continuă iar carbonatul de calciu este depus sub stratul subțire al filmului de sigilare. Categoria impregnanților care penetreaza stratul de fata (sau impregnanții) tind să aibă mai mult succes, deoarece blochează porii pavajului din apropierea suprafeței, limitând astfel pătrunderea apei și a dioxidului de carbon și ieșirea carbonatului de calciu, care adesea rămâne prins în unitatea de pavaj. 

Cu toate acestea, este mult mai bine să întârziați aplicarea oricărui material de sigilare/impregnare  până când eflorescența s-a disipat. Se consideră că este mai bine să se permită procesului să se epuizeze și, prin urmare, să fie destul de sigur că majoritatea sau toate depozitele inestetice au dispărut înainte de a cheltui bani pe un material de sigilare. La urma urmei, câteva săptămâni sau luni din ceea ce este un inconvenient vizual relativ minor este de preferat anilor și anilor în care pavajul se confruntă cu depozite „conservate” de eflorescență prinsă și protejată sub un material de sigilare. 

Ar avea logica impregnarea sau sigilarea pavajului care nu prezinta eflorescenta dar este sensibil la patare ,de exemplu pavajul alb sau cel cu suprafața spălată și agregate expuse (a se vedea categoria “Renovarea pavajului

Când se va termina eflorescența? 

Atâta timp cât există oxid de calciu „liber” în sistem, indiferent dacă acesta se află în unitățile de pavaj în sine sau în substructura, eflorescența poate continua. Cu toate acestea, poate avea loc la o scară atât de mică încât este greu de observat. 

În cele din urmă furnizarea de oxid de calciu liber se va termina și eflorescența va dispărea.

Vrei să colaborăm?

Accesează butonul DEVINO PARTENER și completează formularul cu datele solicitate. Te vom contacta în cel mai scurt timp, pentru a stabili detaliile colaborării.

Vrei să cumperi?

Produsele Clean Pavings se pot achiziționa prin intermediul partenerilor noștri locali. Accesează lista partenerilor locali și contactează-l pe cel mai apropiat din zonă.