Eflorescență

Eflorescența, un fenomen natural ce poate sa apară în cazul pavajului vibropresat din beton

Introducere

Există destul de puține corectii tehnice pe care producatorii de pavaj le pot face pentru a controla total apariția eflorescenței. Este în interesul lor să încerce să reducă la minimum incidența  eflorescenței dar chiar dacă folosesc aditivi de reducere a eflorescenței în betonul proaspăt amestecat sau folosesc controlul temperaturii și a umidității în camera de tratament sau orice altă strategie este folosită, nu există nicio modalitate prin care să poată garanta că eflorescența nu va apărea, deoarece eflorescența este un fenomen  natural iar chimia implicată este complexă, depinzând de  o serie de factori asupra cărora nici producătorul, nici constructorul și nici proprietarul nu au un  control total.

Deci: ce se poate face pentru a reduce impactul vizual al eflorescenței sau pentru a accelera eliminarea acesteia? 

Mai întâi despre ce este eflorescența

Pentru producătorii de pavaje eflorescenta este o problemă imposibil de eliminat în totalitate,pentru constructor este alt produs fata de ceea ce a comandat,pentru proprietar este o decolorare care poate părea a fi ca o pulbere, în timp ce pentru un chimist este cel mai ușor de înțeles și descris ca fiind carbonat de calciu, sulfati și săruri. 

Cea mai mare parte a eflorescenței de pe pavajul din beton este carbonat de calciu, în timp ce pentru pavele de lut componenta principală este, de obicei, clorura de sodiu – sare de masă- împreună cu sulfați. 

Restul acestei secțiuni se concentrează pe eflorescenta produselor din beton, respectiv carbonatul de calciu

Poza la microscop cu cristalele de CaCO3 pe suprafața betonului

În termeni simpli, carbonatul de calciu este un produs secundar rezultat dintr-o interacțiune între cimentul utilizat pentru fabricarea pavajului și mediul natural, care include solul, vremea și atmosfera. Rezultatul este un depozit sau „sare” care apare pe suprafața pavajului. Nu există un singur aspect definitiv – uneori eflorescența este difuza, alteori sub forma de pete albe sau poate apărea uniform decolorând culoarea pavelelor. 

Uneori acoperă întinderi mari alteori afectează unități individuale și, uneori, afectează doar jumătate sau două treimi dintr-o unitate de pavaj. Este mai evidenta pe pavajele de culoare închisă mai mult decât cele de tonuri mai deschise, dar adevărul este că este doar mai vizibilă pe un fundal mai întunecat. 

Cu toate acestea este întotdeauna albicioasa și întotdeauna strică aspectul și culoarea pavajului. Acesta poate părea să dispară atunci când pavajul este umed – acest lucru se datorează apei care face sărurile de eflorescență temporar transparente, mai degrabă decât de fapt, să le elimine. Odată ce suprafața se usucă, sărurile de eflorescență apar din nou. 

Chimia: 

Betonul este realizat din ciment iar cimentul este realizat din calcar. În consecință, toate pavajele din beton conțin o cantitate oxid de calciu (CaO). Pavajul de bună calitate este fabricat folosind un beton de calitate mai bună, care are, de obicei, un conținut mai mare de ciment deci eflorescența poate afecta preponderent produsele de calitate mai bună. Unii producători încearcă să elimine eflorescenta folosind cimenturi cu adaos, cum ar fi cenusa, care oferă rezistență la fel ca cimentul, dar conține puțin sau deloc var. Cu toate acestea, cimentul cu cenușa este dificil de colorat, astfel încât, deși utilizarea sa poate reduce problema eflorescenței, poate crește costurile de producție din cauza nivelurilor mai ridicate de agenți coloranți necesari sau poate sa afecteze culorile finale ce sunt dorite a fi obținute.

Oxidul de calciu este solubil în apă și se dizolvă  pentru a forma hidroxid de calciu, Ca(OH) 2… 

CaO + H 2 O → Ca(OH) 2 

Acest hidroxid de calciu solubil poate migra la suprafața pavajului, după care are posibilitatea de a reacționa cu dioxidul de carbon (CO 2 ) din atmosferă, pentru a forma carbonat de calciu, 

care nu este solubil, și puțină apă… Ca(OH) 2 + CO 2 → CaCO 3 + H 2 O 

Deci: această carbonatare a hidroxidului de calciu duce la carbonat de calciu insolubil fiind transportat pe suprafața pavajului în timp ce apa pur și simplu se evaporă. Acest carbonat de calciu este cel care formează depozitul alb care este cel mai vizibil indicator al eflorescenței. 

În timp ce carbonatul de calciu este insolubil în apă, acesta nu este permanent și, treptat, reacționează cu mai mult dioxid de carbon și mai multă apă pentru a forma carbonat de hidrogen de calciu,cunoscut ca un bicarbonat de calciu, care este solubil … 

CaCO 3 + CO 2 + H 2 O → Ca(HCO 3 ) 2 

Problema este că această tranziție de la insolubil la solubil este mai lentă decât tranziția precedentă de la solubil la insolubil, astfel încât există o „stocare” a excesului de material insolubil, care este depozitul alb văzut la suprafață.

Vrei să colaborăm?

Accesează butonul DEVINO PARTENER și completează formularul cu datele solicitate. Te vom contacta în cel mai scurt timp, pentru a stabili detaliile colaborării.

Vrei să cumperi?

Produsele Clean Pavings se pot achiziționa prin intermediul partenerilor noștri locali. Accesează lista partenerilor locali și contactează-l pe cel mai apropiat din zonă.