Rosturi și substrat pentru pavaje

Mortare de rosturi pe bază de nisip și ciment

Nisip natural cu / fără stabilizatori de nisip

Utilizarea de nisip natural, care este pur și simplu periat în rosturile dintre elementele de pavaj este, probabil, cea mai veche metodă și este încă o abordare utilizată pe scară largă dar potrivită numai pentru pavajul din beton vibropresat.

Principalele avantaje ale rosturilor umplute cu nisip sunt viteza și costul redus dar dezavantajele cheie importante sunt ușurința spălării nisipului dintre rosturi și ușurința de creștere a buruienilor și infestarea cu mușuroaie de insecte.

Aceste dezavantaje pot fi parțial anulate sau chiar eliminate complet, prin utilizarea unui așa-numit „stabilizator de nisip”, cum ar fi vdw 870 de la GftK sau prin utilizarea nisipului polimeric VarioSand de la GFTK despre care am vorbit deja.

Pavaj spălat și rostuit cu VarioSand

Mortare de rosturi pe bază de nisip și ciment 

Principalele avantaje ale nisipului și cimentului sunt că aceste materiale sunt relativ ieftine și disponibile pe scară largă peste tot. Cu toate acestea, dezavantajele utilizării materialelor pe bază de ciment pentru lucrările de îmbinare a pavajului pot fi,de asemenea, semnificative și acestea pot include colorarea pavajului și lucrările suplimentare datorate dificultăților de curățarea a suprafeței, care este întotdeauna necesară după utilizarea cimentului. 

De asemenea, important pentru durabilitate, toate amestecurile pe bază de ciment se micșorează în volum datorită hidratării pe măsură ce se întăresc, iar acest lucru duce la fisuri în suprafețe sau la interfața de legătură, aceasta fiind cunoscută și sub numele de contracție plastică pe termen scurt,ce se datorează pierderilor de apă din mortarul proaspăt plasat în substrat sau în rost, plus uscarea fizică a mortarului în timp. 

În general, problema de contracție este de departe cea mai mare cauză de eșec prematur în toate tipurile și mărcile de mortar de rosturi pe bază de ciment. Acest lucru poate fi unul dificil de diagnosticat deoarece fisurile formate în momentul de chituire pot fi invizibile inițial. Fisurile și problemele ulterioare care decurg din pătrunderea apei în rosturi nu apar imediat ci la câteva luni sau chiar câțiva ani, în funcție de mediul și expunerea zonelor pavate. 

De obicei, problemele de contracție ale mortarului de rosturi pe bază de ciment vor fi întotdeauna mai vizibile după iarnă, atunci când penetrarea apei și fenomenul de îngheț-dezgheț la temperaturi scăzute are loc și provoacă modificări fizice. Aceste efecte dăunătoare sunt, de asemenea, mult accelerate de utilizarea sărurilor de dezghețare pe orice zonă pavată, în special pe drumurile publice și pe trotuare, dar de obicei acest tratament afectează și parcările publice și drumurile de acces , cu sarea adusă pe roțile mașinilor. 

Notă: Mortarele de ciment modificate polimeric de la GFTK pot rezistă foarte bine la expunerea la săruri de dezghețare. 

Raportul Apă – Ciment 

După cum s-a subliniat mai sus, una dintre problemele cheie a mortarelor de pavaj pe bază de ciment este că orice apă reziduală în rosturi, de la precipitații sau orice scurgere de apă de pe suprafețele adiacente, va avea întotdeauna efecte negative grave asupra raportului apă -ciment al mortarului de rostuire, reducând semnificativ performanța și durabilitatea acestuia. 

Acest lucru se datorează creșterii semnificative a riscului de fisurare a mortarului atât pe termen scurt cât și pe termen lung plus o creștere și mai dramatică a capilarității mortarului. Rezultatul în practică este reducerea performanței și a durabilității mortarelor de rosturi pe bază de ciment datorită rezistenței semnificativ reduse la pătrunderea apei,la sărurile de dezghețare și a deteriorării datorită fenomenului de îngheț-dezgheț, plus datorită rezistențele lor mult mai mici,a rezistenței la sarcină și la regimurile de curățare/întreținere.

 Mortarele de rost pe bază de ciment pot avea, de asemenea, probleme cu rosturile care au dimensiuni variabile, care poate duce, de asemenea, la contracție variabilă și crăpare. 

În rezumat, trebuie să subliniem faptul că mortarul de rosturi pe bază de ciment nu oferă o soluție eficientă de amenajare a traficului greu.

Vrei să colaborăm?

Accesează butonul DEVINO PARTENER și completează formularul cu datele solicitate. Te vom contacta în cel mai scurt timp, pentru a stabili detaliile colaborării.

Vrei să cumperi?

Produsele Clean Pavings se pot achiziționa prin intermediul partenerilor noștri locali. Accesează lista partenerilor locali și contactează-l pe cel mai apropiat din zonă.